Minder verspillen door koken op maat

Minder eten klaarmaken. Dat is een van de tips om geld te besparen en is beter voor de planeet. In de zorg wordt volgens Diversio (2016) 40% van het eten weggegooid rondom de bereiding. In dit artikel focussen we graag op de hoeveelheid die nodig is!

Stel, je krijgt thuis gasten. Je wilt niet te weinig maken, dus maakt net even wat extra. Uiteindelijk is het vaak zo dat je een flinke hoeveelheid niet op die dag op krijgt. Soms kun je het nog in de koelkast zetten, soms belandt het…. In de prullenbak.
Met de strakke budgetten in de zorg, gecombineerd met de bewustwording dat we allemaal goed voor onze planeet moeten zorgen, is dit extra aanleiding om hier eens in te duiken!

Hoe ouder, hoe minder we eten

Als je 70+ bent, beweeg je over het algemeen natuurlijk minder dan een 35-er. Als je in een huis van een zorgorganisatie woont, beweeg je vaak nog minder. De bewoners hoeven simpelweg niet zo veel meer te eten. Je hoeft dus niet exact te maken wat je voor jezelf thuis ook maakt. Het verschilt natuurlijk per persoon, dus kijk uiteraard goed naar de groep.

Minder aardappelen

Voor volwassenen wordt 4 tot 5 eetlepels rijst, pasta of aardappelen per dag aangeraden door het Voedingscentrum. Voor iemand van 75 of ouder daalt dit naar 3 eetlepels. Je kunt dus een aardappel minder te schillen voor je bewoners. Dat scheelt je ook nog eens tijd. Dit betekent ook dat je eerder tevreden kunt zijn met wat er gegeten is. Je vraagt je wellicht weleens af of het genoeg is, maar dat kan dus genoeg zijn!

Minder brood

Voor een vrouw van 35 is de richtlijn van het Voedingscentrum om elke dag 4 tot 5 boterhammen te eten. Bij een vrouw van 75 jaar wordt aangegeven dat 3 broodjes voldoende is. Heeft de bewoner bij het ontbijt twee broodjes gehad? Dan kan het dus zijn dat 1 broodje met de lunch al genoeg is! Ook dit scheelt per locatie of groep. Wie weet wordt er bij jou wel vijf broodjes gegeten, wat natuurlijk goed is!

Groente blijft

Of je nu 35 jaar bent of 75 jaar, het Voedingscentrum raadt beide groepen aan om 250 gram groente per dag te eten. 150 gram zit daar volgens hen minimaal in de avondmaaltijd bij 70+ ers. Met de kleinere porties die ouderen eten, is het dus super belangrijk om overdag ook groentemomenten te hebben. Leg eens wat stukjes komkommer naast een broodje bij de lunch. Dip eens reepjes paprika in de hummus om half 4. Heb je een beetje extra tijd? Dan is een eigen gemaakte soep van groente die je nog in de koelkast hebt liggen de uitkomst. Dat komt de duurzaamheid ook nog eens ten goede. En de bewoners? Die kennen dat ook wel, vroeger was er tenslotte ook vaak restjessoep.

 

 

 

Onze recepten

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu. Gooi dus gewoon een pakje in de vriezer!

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaams op tafel zetten met vis. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast te prei, dan schud je dit zo op tafel.
er!

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp