Minder verspillen door koken op maat

Minder eten klaarmaken. Dat is een van de tips om geld te besparen en is beter voor de planeet. In de zorg wordt volgens Diversio (2016) 40% van het eten weggegooid rondom de bereiding. In dit artikel focussen we graag op de hoeveelheid die nodig is!

Stel, je krijgt thuis gasten. Je wilt niet te weinig maken, dus maakt net even wat extra. Uiteindelijk is het vaak zo dat je een flinke hoeveelheid niet op die dag op krijgt. Soms kun je het nog in de koelkast zetten, soms belandt het…. In de prullenbak.
Met de strakke budgetten in de zorg, gecombineerd met de bewustwording dat we allemaal goed voor onze planeet moeten zorgen, is dit extra aanleiding om hier eens in te duiken!

Hoe ouder, hoe minder we eten

Als je 70+ bent, beweeg je over het algemeen natuurlijk minder dan een 35-er. Als je in een huis van een zorgorganisatie woont, beweeg je vaak nog minder. De bewoners hoeven simpelweg niet zo veel meer te eten. Je hoeft dus niet exact te maken wat je voor jezelf thuis ook maakt. Het verschilt natuurlijk per persoon, dus kijk uiteraard goed naar de groep.

Minder aardappelen

Voor volwassenen wordt 4 tot 5 eetlepels rijst, pasta of aardappelen per dag aangeraden door het Voedingscentrum. Voor iemand van 75 of ouder daalt dit naar 3 eetlepels. Je kunt dus een aardappel minder te schillen voor je bewoners. Dat scheelt je ook nog eens tijd. Dit betekent ook dat je eerder tevreden kunt zijn met wat er gegeten is. Je vraagt je wellicht weleens af of het genoeg is, maar dat kan dus genoeg zijn!

Minder brood

Voor een vrouw van 35 is de richtlijn van het Voedingscentrum om elke dag 4 tot 5 boterhammen te eten. Bij een vrouw van 75 jaar wordt aangegeven dat 3 broodjes voldoende is. Heeft de bewoner bij het ontbijt twee broodjes gehad? Dan kan het dus zijn dat 1 broodje met de lunch al genoeg is! Ook dit scheelt per locatie of groep. Wie weet wordt er bij jou wel vijf broodjes gegeten, wat natuurlijk goed is!

Groente blijft

Of je nu 35 jaar bent of 75 jaar, het Voedingscentrum raadt beide groepen aan om 250 gram groente per dag te eten. 150 gram zit daar volgens hen minimaal in de avondmaaltijd bij 70+ ers. Met de kleinere porties die ouderen eten, is het dus super belangrijk om overdag ook groentemomenten te hebben. Leg eens wat stukjes komkommer naast een broodje bij de lunch. Dip eens reepjes paprika in de hummus om half 4. Heb je een beetje extra tijd? Dan is een eigen gemaakte soep van groente die je nog in de koelkast hebt liggen de uitkomst. Dat komt de duurzaamheid ook nog eens ten goede. En de bewoners? Die kennen dat ook wel, vroeger was er tenslotte ook vaak restjessoep.

 

 

 

Recente keukentips

 • De hele dag kleur met groente

  Maak 250 gram groente behapbaar voor de bewoners en jezelf door de groente aan te bieden gedurende de hele dag. Groenten zijn gezond doordat ze vitamines, mineralen en vezels leveren en weinig calorieën. Daarnaast geven ze ook nog kleur aan een bord.

 • Vegan in de ouderenzorg

  Logisch dat steeds meer Nederlanders de overstap maken naar meer plantaardig voedsel door de discussie over CO2 uitstoot. Ik ben benieuwd hoe haalbaar dit is in de ouderenzorg, waar smakelijk eten in belangrijke mate bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van de cliënten.

 • Eet met de seizoenen

  Een van de zaken die erg helpt bij het verminderen van jouw uitstoot, is wát je koopt. Een artikel over de welke groente nu in het seizoen zijn, die je kunt gebruiken in de zorg, maar ook thuis!

 • Wat lukt wél om te eten als je dementie hebt?

  De vervelende ziekte dementie zorgt er voor dat bewoners soms niet zo goed meer kunnen eten. In dit artikel kijken we naar wat wél lukt, om zo het eetmoment prettig te houden voor de bewoners van een zorgorganisatie.

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

Onze recepten

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?