Plantaardige keuzes zijn een appeltje eitje

Er wordt voor 1 miljard euro geld uitgegeven aan eten in de zorg (Stichting Eten+ Welzijn, 2022). We moeten met z’n allen stappen maken om beter voor de aarde te zorgen. Kiezen voor plantaardige alternatieven is daar één van. Als elke zorgorganisatie hier zijn steentje aan bijdraagt, is dat goed voor het klimaat, maar ook voor de kwaliteit van leven van de bewoners. Soms lastig, maar we laten graag zien hoe het kan!

Deze keer krijgen we tips van Simon Visscher, eigenaar van Vegan Visboer. Simon werkt al jaren in de wereld van eten & drinken voor horeca en zorg. Sinds 2021 zet hij zich in om deze wereld vegetarischer te maken, zonder dat de herkenbaarheid en smaak van bekende producten verloren gaat.

Vegetarisch kennen de bewoners niet

In het Margriet-kookboek stond hooguit een recept van een gebakken kaasplak.
‘Ik snap dat een bewoner het niet gewend is. Ik zou soms een vegetarische burger of bijvoorbeeld de vegan vis van ons gewoon voor zetten en achteraf vertellen dat het vegetarisch was. Wedden dat ze het prima vonden? Eigenlijk zie je dat wel vaker bij consumenten en zeker bij de oudere doelgroep. Het oogt vooraf als een grote verandering. Maar doe je het gewoon, dan valt het hartstikke mee. Dan vind ik serveren belangrijker dan mensen vooraf een keuze laten maken of ze voor ‘t bekende willen gaan dan voor een beter (onbekender) alternatief, wat ze dan niet durven.’

Hoe kun je bewoners vaker vegetarisch laten eten?

‘Eigenlijk werkt het ‘t beste via de kinderen en andere naasten. Zij eten thuis al vaker plantaardige alternatieven. Als je pubers thuis hebt, moet je wellicht ook al van de palmolie af, omdat ze dat niet meer accepteren. Dat zie ik ook gebeuren bij bewoners van het verpleeghuis.‘ Via de cliëntenraden worden er al meer eisen gesteld aan de voeding, waarna de bewoners het ook accepteren. De jongere generatie is dé motivatie voor de oudere generatie om te veranderen.

‘Jullie spelen hier in de zorg zelf ook een belangrijke rol in. Je kunt familieleden vragen hoe zij naar de maaltijden kijken. We moeten aan de toekomst van de wereld denken. Probeer thuis natuurlijk ook om soms een no fish-no meat day in te stellen. Dat helpt je om daar weer meer recepten voor te weten. Er is namelijk van alles mogelijk!’

Maar gaat oma meer quinoasalade eten zodat ze plantaardiger eet?

‘Ik zou het doen met herkenbare gerechten. Wij hebben bijvoorbeeld vegan kibbeling. De basis is een rijstkorrel, waar we eiwitten en omega 3, 6 en 9 aan hebben toegevoegd. Het is ontwikkeld door mensen van Urk, die vanuit ambacht aan de slag zijn gegaan met de smaak en structuur. Je bereidt het in de frituur, oven, airfryer of pan. Sausje erbij en ze gaat prima genieten. Het gaat mij er niet om dat we de oudere generatie nog heel ander eten laten eten. Daar ik ben helemaal niet voor.’

Hoe blijft het herkenbaar als je gerechten aanpast?

‘Doe op woensdag gehaktdag en verwerk bonen in de gehaktbal. Doe op vrijdag visdag en kies eens voor vegan alternatieven. Je kunt zeker herkenbaarheid houden in de zorg! Het mooie is trouwens ook nog eens dat het met alternatieven niet zo sterk naar vis ruikt in huis achteraf.’

Wat betekent dit voor het zorgbudget?

‘De alternatieven kunnen goedkoper dan het origineel. De bonen die hierboven staan, zijn natuurlijk ook goedkoper dan gehakt. Dus uiteindelijk kom je daardoor zelfs beter uit in je budget.’

Recente keukentips

 • Iets voor zoete koek aannemen

  Begrijpelijk dat er veel regels zijn, want we moeten op een verstandige manier met bewoners met een zwakke gezondheid omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn.

 • Feestelijk gepureerd

  Soms wordt de warme maaltijd vermalen en is het met de staafmixer zacht gemaakt. Hoe maak je het ondanks de eetmoeilijkheden toch een feestje?

 • Diverzio – De volgende stap in duurzaamheid

  Ambitieuze zorgorganisaties gaan aan flink aan de slag voor een betere planeet en gelukkigere bewoners!

 • Niet alles is appeltje eitje – geldpraat

  Elke dag lees je wel dat alles duurder wordt. Spannende tijden dus! Kijk je goed naar je collega’s hoe het écht met hen gaat?

 • Laat familie appeltaart maken

  De werkdruk is hoog in de zorg. En toch wil je zorgen voor lekker eten en beleving aan tafel. Vraag eens hulp aan de familieleden en andere mantelzorgers. Vinden ze helemaal niet erg. Wie laat jij binnenkort appeltaart maken?

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?