Plantaardige keuzes zijn een appeltje eitje

Er wordt voor 1 miljard euro geld uitgegeven aan eten in de zorg (Stichting Eten+ Welzijn, 2022). We moeten met z’n allen stappen maken om beter voor de aarde te zorgen. Kiezen voor plantaardige alternatieven is daar één van. Als elke zorgorganisatie hier zijn steentje aan bijdraagt, is dat goed voor het klimaat, maar ook voor de kwaliteit van leven van de bewoners. Soms lastig, maar we laten graag zien hoe het kan!

Deze keer krijgen we tips van Simon Visscher, eigenaar van Vegan Visboer. Simon werkt al jaren in de wereld van eten & drinken voor horeca en zorg. Sinds 2021 zet hij zich in om deze wereld vegetarischer te maken, zonder dat de herkenbaarheid en smaak van bekende producten verloren gaat.

Vegetarisch kennen de bewoners niet

In het Margriet-kookboek stond hooguit een recept van een gebakken kaasplak.
‘Ik snap dat een bewoner het niet gewend is. Ik zou soms een vegetarische burger of bijvoorbeeld de vegan vis van ons gewoon voor zetten en achteraf vertellen dat het vegetarisch was. Wedden dat ze het prima vonden? Eigenlijk zie je dat wel vaker bij consumenten en zeker bij de oudere doelgroep. Het oogt vooraf als een grote verandering. Maar doe je het gewoon, dan valt het hartstikke mee. Dan vind ik serveren belangrijker dan mensen vooraf een keuze laten maken of ze voor ‘t bekende willen gaan dan voor een beter (onbekender) alternatief, wat ze dan niet durven.’

Hoe kun je bewoners vaker vegetarisch laten eten?

‘Eigenlijk werkt het ‘t beste via de kinderen en andere naasten. Zij eten thuis al vaker plantaardige alternatieven. Als je pubers thuis hebt, moet je wellicht ook al van de palmolie af, omdat ze dat niet meer accepteren. Dat zie ik ook gebeuren bij bewoners van het verpleeghuis.‘ Via de cliëntenraden worden er al meer eisen gesteld aan de voeding, waarna de bewoners het ook accepteren. De jongere generatie is dé motivatie voor de oudere generatie om te veranderen.

‘Jullie spelen hier in de zorg zelf ook een belangrijke rol in. Je kunt familieleden vragen hoe zij naar de maaltijden kijken. We moeten aan de toekomst van de wereld denken. Probeer thuis natuurlijk ook om soms een no fish-no meat day in te stellen. Dat helpt je om daar weer meer recepten voor te weten. Er is namelijk van alles mogelijk!’

Maar gaat oma meer quinoasalade eten zodat ze plantaardiger eet?

‘Ik zou het doen met herkenbare gerechten. Wij hebben bijvoorbeeld vegan kibbeling. De basis is een rijstkorrel, waar we eiwitten en omega 3, 6 en 9 aan hebben toegevoegd. Het is ontwikkeld door mensen van Urk, die vanuit ambacht aan de slag zijn gegaan met de smaak en structuur. Je bereidt het in de frituur, oven, airfryer of pan. Sausje erbij en ze gaat prima genieten. Het gaat mij er niet om dat we de oudere generatie nog heel ander eten laten eten. Daar ik ben helemaal niet voor.’

Hoe blijft het herkenbaar als je gerechten aanpast?

‘Doe op woensdag gehaktdag en verwerk bonen in de gehaktbal. Doe op vrijdag visdag en kies eens voor vegan alternatieven. Je kunt zeker herkenbaarheid houden in de zorg! Het mooie is trouwens ook nog eens dat het met alternatieven niet zo sterk naar vis ruikt in huis achteraf.’

Wat betekent dit voor het zorgbudget?

‘De alternatieven kunnen goedkoper dan het origineel. De bonen die hierboven staan, zijn natuurlijk ook goedkoper dan gehakt. Dus uiteindelijk kom je daardoor zelfs beter uit in je budget.’

Onze recepten

Flip de pannenkoek

Pannenkoeken is altijd feest. Maar ook flink doorwerken in de keuken en daarna alle stroop weer wegpoetsen.

Plantaardige panna cotta van chocolade

Oke, een kant-en-klaar pudding van Mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

Bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

× Whatsapp