Plantaardige keuzes zijn een appeltje eitje

Er wordt voor 1 miljard euro geld uitgegeven aan eten in de zorg (Stichting Eten+ Welzijn, 2022). We moeten met z’n allen stappen maken om beter voor de aarde te zorgen. Kiezen voor plantaardige alternatieven is daar één van. Als elke zorgorganisatie hier zijn steentje aan bijdraagt, is dat goed voor het klimaat, maar ook voor de kwaliteit van leven van de bewoners. Soms lastig, maar we laten graag zien hoe het kan!

Deze keer krijgen we tips van Simon Visscher, eigenaar van Vegan Visboer. Simon werkt al jaren in de wereld van eten & drinken voor horeca en zorg. Sinds 2021 zet hij zich in om deze wereld vegetarischer te maken, zonder dat de herkenbaarheid en smaak van bekende producten verloren gaat.

Vegetarisch kennen de bewoners niet

In het Margriet-kookboek stond hooguit een recept van een gebakken kaasplak.
‘Ik snap dat een bewoner het niet gewend is. Ik zou soms een vegetarische burger of bijvoorbeeld de vegan vis van ons gewoon voor zetten en achteraf vertellen dat het vegetarisch was. Wedden dat ze het prima vonden? Eigenlijk zie je dat wel vaker bij consumenten en zeker bij de oudere doelgroep. Het oogt vooraf als een grote verandering. Maar doe je het gewoon, dan valt het hartstikke mee. Dan vind ik serveren belangrijker dan mensen vooraf een keuze laten maken of ze voor ‘t bekende willen gaan dan voor een beter (onbekender) alternatief, wat ze dan niet durven.’

Hoe kun je bewoners vaker vegetarisch laten eten?

‘Eigenlijk werkt het ‘t beste via de kinderen en andere naasten. Zij eten thuis al vaker plantaardige alternatieven. Als je pubers thuis hebt, moet je wellicht ook al van de palmolie af, omdat ze dat niet meer accepteren. Dat zie ik ook gebeuren bij bewoners van het verpleeghuis.‘ Via de cliëntenraden worden er al meer eisen gesteld aan de voeding, waarna de bewoners het ook accepteren. De jongere generatie is dé motivatie voor de oudere generatie om te veranderen.

‘Jullie spelen hier in de zorg zelf ook een belangrijke rol in. Je kunt familieleden vragen hoe zij naar de maaltijden kijken. We moeten aan de toekomst van de wereld denken. Probeer thuis natuurlijk ook om soms een no fish-no meat day in te stellen. Dat helpt je om daar weer meer recepten voor te weten. Er is namelijk van alles mogelijk!’

Maar gaat oma meer quinoasalade eten zodat ze plantaardiger eet?

‘Ik zou het doen met herkenbare gerechten. Wij hebben bijvoorbeeld vegan kibbeling. De basis is een rijstkorrel, waar we eiwitten en omega 3, 6 en 9 aan hebben toegevoegd. Het is ontwikkeld door mensen van Urk, die vanuit ambacht aan de slag zijn gegaan met de smaak en structuur. Je bereidt het in de frituur, oven, airfryer of pan. Sausje erbij en ze gaat prima genieten. Het gaat mij er niet om dat we de oudere generatie nog heel ander eten laten eten. Daar ik ben helemaal niet voor.’

Hoe blijft het herkenbaar als je gerechten aanpast?

‘Doe op woensdag gehaktdag en verwerk bonen in de gehaktbal. Doe op vrijdag visdag en kies eens voor vegan alternatieven. Je kunt zeker herkenbaarheid houden in de zorg! Het mooie is trouwens ook nog eens dat het met alternatieven niet zo sterk naar vis ruikt in huis achteraf.’

Wat betekent dit voor het zorgbudget?

‘De alternatieven kunnen goedkoper dan het origineel. De bonen die hierboven staan, zijn natuurlijk ook goedkoper dan gehakt. Dus uiteindelijk kom je daardoor zelfs beter uit in je budget.’

Onze recepten

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Inspiratiekaart ‘Roux’

Weten hoe je een roux moet maken van bloem en boter, helpt je met het verdikken van sauzen, soepen en bijvoorbeeld het witte sausje bij de bloemkool.

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Inspiratiekaart ‘Ovenschotel’

Ovenschotels zijn handig om minder druk bezig te zijn rondom het serveermoment. Heb jij binnenkort ook je handen vrij om wat drinken in te schenken of de tafel te dekken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Shortbread met thee

Van deze Engelse zandkoek krijg je een droge mond, dus een kop thee erbij geserveerd is zo op. Tevens gebruik je thee in het recept als smaakmaker. Probeer maar!

Chai latte

Verwarmende drank, die het lichaam helpt af te koelen. Een beetje exotisch, door specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wel heel herkenbaar voor de bewoners.

Inspiratiekaart ‘Smaakmakers voor variatie’

Verandering van spijs doet eten, toch? Wissel jij weleens af met smaken?

Oeps, je bent op een pagina terecht gekomen die alleen toegankelijk is voor onze abonnees. Meer info? Kijk eens bij onze abonnementen.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp