Vier keer thuis voelen voor bewoners in de zorg

Een artikel van Joren van Dijk, omgevingspsycholoog.nl, verrijkt met Keukentijgers inzichten

Thuis is de meest belangrijke plaats in ons leven; goed voor onze lichaam en geest (Gifford, 2007). Bij een gebrek aan een thuisgevoel, is de kans op stress groter. Stress is weer een gevaar voor de fysieke en mentale gezondheid. Een huis en je daar thuis kunnen voelen is dus belangrijk. Zo ook in de zorg.

Joren: ‘Afgelopen dinsdag was ik samen met een aantal vastgoed- en zorginstellingen te gast bij een architectenbureau om mee te denken over hoe wonen en zorg er uit ‘moet’ zien. De term ‘je thuis voelen’ kwam daarbij ook geregeld voorbij.

Wat is je thuis voelen nou eigenlijk?

Tijdens het gesprek kwamen we op een aantal aspecten van je thuis voelen. Daarna heb ik er nog wat literatuur op nageslagen. De resultaten van deze twee heb ik gecombineerd. Grofweg kun je stellen dat je thuis voelen bestaat uit vier ‘eigenschappen’: terugtrekken, controle, verbondenheid en identiteit. Als je deze vier eigenschappen naar de ruimte weet te vertalen, dan krijg je het ‘warme gevoel’ dat we thuis voelen noemen.’

Keukentijgers heeft de 4 eigenschappen toegelicht voor de zorg

Na de introductie van de omgevingspsycholoog, leggen we de vier thema’s graag vanuit Keukentijgers aan je uit.

1. Terugtrekken

Maak het mogelijk dat de bewoner niet altijd in een aquarium zit, maar soms ook gewoon even in z’n eentje met een dekentje op de bank mag liggen, compleet zichzelf mag zijn. Jij als medewerker bent te gast in het huis van de bewoners. Realiseer je hoe jij bent in je eigen huis en geef mensen zelf ook die ruimte.

2. Controle

In jouw huis mag je veel zelf bepalen. Wil je hard de muziek aanzetten, prima. Wil de bewoner even alleen in de kamer zijn, prima. Lees ook de blog over controle van Joren. Denk zelf ook alvast na over hoe je in sommige gevallen de controle terug kan geven aan een bewoner.

3. Verbondenheid

Verbondenheid houdt in dat je een hechte en warme band voelt met de mensen om je heen. De bewoners van het huis zijn aan elkaar overgeleverd. Studenten die samen een paar jaar gaan studeren, hebben een complete ontgroening waardoor ze dichter bij elkaar komen. Dit zorgt er voor dat de jongeren daarna meer met elkaar verbonden zijn en ook iets met elkaar delen. Denk eens na hoe je de verbondenheid kunt creëren in de zorg terwijl mensen elkaar voor die tijd nog niet kenden.

4. Identiteit

Iedereen mag thuis zijn wie hij of zij wil zijn en mag dat ook uitstralen. Denk mee hoe familieleden een plekje kunnen creëren van de slaapkamer waar mensen hun identiteit kwijt kunnen. Ook kun je nadenken hoe ze dit nog meer kunnen uiten, van spelletjesavond als iemand daar van houdt tot tuinieren.

Als een vis in het water is het thema deze maand. Natuurlijk willen we dat jij je als een vis in het water voelt tijdens je werk, maar mooi om ook stappen te zetten hoe de bewoners zich als een vis in het water kunnen voelen in hun eigen huis.

Recente keukentips

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?