Vier keer thuis voelen voor bewoners in de zorg

Een artikel van Joren van Dijk, omgevingspsycholoog.nl, verrijkt met Keukentijgers inzichten

Thuis is de meest belangrijke plaats in ons leven; goed voor onze lichaam en geest (Gifford, 2007). Bij een gebrek aan een thuisgevoel, is de kans op stress groter. Stress is weer een gevaar voor de fysieke en mentale gezondheid. Een huis en je daar thuis kunnen voelen is dus belangrijk. Zo ook in de zorg.

Joren: ‘Afgelopen dinsdag was ik samen met een aantal vastgoed- en zorginstellingen te gast bij een architectenbureau om mee te denken over hoe wonen en zorg er uit ‘moet’ zien. De term ‘je thuis voelen’ kwam daarbij ook geregeld voorbij.

Wat is je thuis voelen nou eigenlijk?

Tijdens het gesprek kwamen we op een aantal aspecten van je thuis voelen. Daarna heb ik er nog wat literatuur op nageslagen. De resultaten van deze twee heb ik gecombineerd. Grofweg kun je stellen dat je thuis voelen bestaat uit vier ‘eigenschappen’: terugtrekken, controle, verbondenheid en identiteit. Als je deze vier eigenschappen naar de ruimte weet te vertalen, dan krijg je het ‘warme gevoel’ dat we thuis voelen noemen.’

Keukentijgers heeft de 4 eigenschappen toegelicht voor de zorg

Na de introductie van de omgevingspsycholoog, leggen we de vier thema’s graag vanuit Keukentijgers aan je uit.

1. Terugtrekken

Maak het mogelijk dat de bewoner niet altijd in een aquarium zit, maar soms ook gewoon even in z’n eentje met een dekentje op de bank mag liggen, compleet zichzelf mag zijn. Jij als medewerker bent te gast in het huis van de bewoners. Realiseer je hoe jij bent in je eigen huis en geef mensen zelf ook die ruimte.

2. Controle

In jouw huis mag je veel zelf bepalen. Wil je hard de muziek aanzetten, prima. Wil de bewoner even alleen in de kamer zijn, prima. Lees ook de blog over controle van Joren. Denk zelf ook alvast na over hoe je in sommige gevallen de controle terug kan geven aan een bewoner.

3. Verbondenheid

Verbondenheid houdt in dat je een hechte en warme band voelt met de mensen om je heen. De bewoners van het huis zijn aan elkaar overgeleverd. Studenten die samen een paar jaar gaan studeren, hebben een complete ontgroening waardoor ze dichter bij elkaar komen. Dit zorgt er voor dat de jongeren daarna meer met elkaar verbonden zijn en ook iets met elkaar delen. Denk eens na hoe je de verbondenheid kunt creëren in de zorg terwijl mensen elkaar voor die tijd nog niet kenden.

4. Identiteit

Iedereen mag thuis zijn wie hij of zij wil zijn en mag dat ook uitstralen. Denk mee hoe familieleden een plekje kunnen creëren van de slaapkamer waar mensen hun identiteit kwijt kunnen. Ook kun je nadenken hoe ze dit nog meer kunnen uiten, van spelletjesavond als iemand daar van houdt tot tuinieren.

Als een vis in het water is het thema deze maand. Natuurlijk willen we dat jij je als een vis in het water voelt tijdens je werk, maar mooi om ook stappen te zetten hoe de bewoners zich als een vis in het water kunnen voelen in hun eigen huis.

Onze recepten

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu. Gooi dus gewoon een pakje in de vriezer!

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaams op tafel zetten met vis. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast te prei, dan schud je dit zo op tafel.
er!

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp