Vier keer thuis voelen voor bewoners in de zorg

Een artikel van Joren van Dijk, omgevingspsycholoog.nl, verrijkt met Keukentijgers inzichten

Thuis is de meest belangrijke plaats in ons leven; goed voor onze lichaam en geest (Gifford, 2007). Bij een gebrek aan een thuisgevoel, is de kans op stress groter. Stress is weer een gevaar voor de fysieke en mentale gezondheid. Een huis en je daar thuis kunnen voelen is dus belangrijk. Zo ook in de zorg.

Joren: ‘Afgelopen dinsdag was ik samen met een aantal vastgoed- en zorginstellingen te gast bij een architectenbureau om mee te denken over hoe wonen en zorg er uit ‘moet’ zien. De term ‘je thuis voelen’ kwam daarbij ook geregeld voorbij.

Wat is je thuis voelen nou eigenlijk?

Tijdens het gesprek kwamen we op een aantal aspecten van je thuis voelen. Daarna heb ik er nog wat literatuur op nageslagen. De resultaten van deze twee heb ik gecombineerd. Grofweg kun je stellen dat je thuis voelen bestaat uit vier ‘eigenschappen’: terugtrekken, controle, verbondenheid en identiteit. Als je deze vier eigenschappen naar de ruimte weet te vertalen, dan krijg je het ‘warme gevoel’ dat we thuis voelen noemen.’

Keukentijgers heeft de 4 eigenschappen toegelicht voor de zorg

Na de introductie van de omgevingspsycholoog, leggen we de vier thema’s graag vanuit Keukentijgers aan je uit.

1. Terugtrekken

Maak het mogelijk dat de bewoner niet altijd in een aquarium zit, maar soms ook gewoon even in z’n eentje met een dekentje op de bank mag liggen, compleet zichzelf mag zijn. Jij als medewerker bent te gast in het huis van de bewoners. Realiseer je hoe jij bent in je eigen huis en geef mensen zelf ook die ruimte.

2. Controle

In jouw huis mag je veel zelf bepalen. Wil je hard de muziek aanzetten, prima. Wil de bewoner even alleen in de kamer zijn, prima. Lees ook de blog over controle van Joren. Denk zelf ook alvast na over hoe je in sommige gevallen de controle terug kan geven aan een bewoner.

3. Verbondenheid

Verbondenheid houdt in dat je een hechte en warme band voelt met de mensen om je heen. De bewoners van het huis zijn aan elkaar overgeleverd. Studenten die samen een paar jaar gaan studeren, hebben een complete ontgroening waardoor ze dichter bij elkaar komen. Dit zorgt er voor dat de jongeren daarna meer met elkaar verbonden zijn en ook iets met elkaar delen. Denk eens na hoe je de verbondenheid kunt creëren in de zorg terwijl mensen elkaar voor die tijd nog niet kenden.

4. Identiteit

Iedereen mag thuis zijn wie hij of zij wil zijn en mag dat ook uitstralen. Denk mee hoe familieleden een plekje kunnen creëren van de slaapkamer waar mensen hun identiteit kwijt kunnen. Ook kun je nadenken hoe ze dit nog meer kunnen uiten, van spelletjesavond als iemand daar van houdt tot tuinieren.

Als een vis in het water is het thema deze maand. Natuurlijk willen we dat jij je als een vis in het water voelt tijdens je werk, maar mooi om ook stappen te zetten hoe de bewoners zich als een vis in het water kunnen voelen in hun eigen huis.

Recente keukentips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?