Vier keer thuis voelen voor bewoners in de zorg

Een artikel van Joren van Dijk, omgevingspsycholoog.nl, verrijkt met Keukentijgers inzichten

Thuis is de meest belangrijke plaats in ons leven; goed voor onze lichaam en geest (Gifford, 2007). Bij een gebrek aan een thuisgevoel, is de kans op stress groter. Stress is weer een gevaar voor de fysieke en mentale gezondheid. Een huis en je daar thuis kunnen voelen is dus belangrijk. Zo ook in de zorg.

Joren: ‘Afgelopen dinsdag was ik samen met een aantal vastgoed- en zorginstellingen te gast bij een architectenbureau om mee te denken over hoe wonen en zorg er uit ‘moet’ zien. De term ‘je thuis voelen’ kwam daarbij ook geregeld voorbij.

Wat is je thuis voelen nou eigenlijk?

Tijdens het gesprek kwamen we op een aantal aspecten van je thuis voelen. Daarna heb ik er nog wat literatuur op nageslagen. De resultaten van deze twee heb ik gecombineerd. Grofweg kun je stellen dat je thuis voelen bestaat uit vier ‘eigenschappen’: terugtrekken, controle, verbondenheid en identiteit. Als je deze vier eigenschappen naar de ruimte weet te vertalen, dan krijg je het ‘warme gevoel’ dat we thuis voelen noemen.’

Keukentijgers heeft de 4 eigenschappen toegelicht voor de zorg

Na de introductie van de omgevingspsycholoog, leggen we de vier thema’s graag vanuit Keukentijgers aan je uit.

1. Terugtrekken

Maak het mogelijk dat de bewoner niet altijd in een aquarium zit, maar soms ook gewoon even in z’n eentje met een dekentje op de bank mag liggen, compleet zichzelf mag zijn. Jij als medewerker bent te gast in het huis van de bewoners. Realiseer je hoe jij bent in je eigen huis en geef mensen zelf ook die ruimte.

2. Controle

In jouw huis mag je veel zelf bepalen. Wil je hard de muziek aanzetten, prima. Wil de bewoner even alleen in de kamer zijn, prima. Lees ook de blog over controle van Joren. Denk zelf ook alvast na over hoe je in sommige gevallen de controle terug kan geven aan een bewoner.

3. Verbondenheid

Verbondenheid houdt in dat je een hechte en warme band voelt met de mensen om je heen. De bewoners van het huis zijn aan elkaar overgeleverd. Studenten die samen een paar jaar gaan studeren, hebben een complete ontgroening waardoor ze dichter bij elkaar komen. Dit zorgt er voor dat de jongeren daarna meer met elkaar verbonden zijn en ook iets met elkaar delen. Denk eens na hoe je de verbondenheid kunt creëren in de zorg terwijl mensen elkaar voor die tijd nog niet kenden.

4. Identiteit

Iedereen mag thuis zijn wie hij of zij wil zijn en mag dat ook uitstralen. Denk mee hoe familieleden een plekje kunnen creëren van de slaapkamer waar mensen hun identiteit kwijt kunnen. Ook kun je nadenken hoe ze dit nog meer kunnen uiten, van spelletjesavond als iemand daar van houdt tot tuinieren.

Als een vis in het water is het thema deze maand. Natuurlijk willen we dat jij je als een vis in het water voelt tijdens je werk, maar mooi om ook stappen te zetten hoe de bewoners zich als een vis in het water kunnen voelen in hun eigen huis.

Onze recepten

plantaardige chocolade panna cotta

Oke, een kant-en-klaar pudding van mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

Pindakaas-zaden-ontbijtshake

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

× Whatsapp