Waarom ik in de zorg werk

Hey ik ben Yara, ik studeer Media aan het ROC van Amsterdam. Ik loop stage bij Keukentijgers. Keukentijgers focust zich op het verbeteren van het eten en drinken in de zorg te verbeteren met online programma’s en workshops. Ik heb weinig ervaring in de zorg en met gezonde eten en drinken. Daarom vind ik het een leuke uitdaging om in een verpleeghuis mee te lopen en jullie te vertellen wat ik daar zie en meemaak. Ik schrijf daarom elke week een blog om jullie te laten lezen wat ik die dag heb meegemaakt. Ook deel ik dan graag tips vanuit Keukentijgers.

Mijn eerste dag

Om 10:30 begon mijn eerste dag. Ik was lichtelijk zenuwachtig, omdat ik nog geen idee had wat mij te wachten zou staan. Ik moest met een speciale trap naar boven en liep gelijk door naar mijn afdeling. Ik werd warm ontvangen, we deden gelijk een rondje in de woonkamer om alle bewoners voor te stellen en kort even uitleg te geven. Ik ging gelijk met een woon-assistente boodschappen doen beneden in het gebouw. Hier kunnen ze per woonkamer eten kopen om te gebruiken. Van ongezonde naar gezonde snacks. Ook dieetvoeding die alleen gebruikt mag worden na akkoord van de diëtiste.

Koken op de afdeling

Rond half 12 begonnen we met het koken van kant en klare bevroren rode kool, hachee en pakjes aardappelpuree waar je alleen water bij hoeft te doen. Er was voor het eerst sinds tijden een woon-assistente aanwezig. Zij vertelde dat ze het erg jammer vond dat ze kant en klaar eten moest klaarmaken omdat ze nu de tijd had om eventueel verse aardappels te schillen. Maar helaas kon dat niet aangepast worden, omdat elke week een schema gemaakt wordt wat de bewoners tussen de middag moeten eten.

Contact met een bewoner

Daarna gingen veel bewoners terug naar hun kamer, maar één mevrouw bleef zitten. Het leek mij leuk om haar te leren kennen. Ik heb een fruitschaal gepakt en een mesje om appels te schillen. Toen ik even wegliep, pakte de vrouw het mesje, een appel en begon voorzichtig met schillen, daarna at zelfs de helft op 🙂 De verzorgers waren onder de indruk, want ze wisten niet dat ze kon schillen. Daarnaast had ze dus ook fruit opgegeten, wat super goed is. Heeft ze haar vitaminen ook weer binnen! Mensen die niet veel zeggen, kunnen vaak meer dan je denkt, merkte ik hierdoor dus op!

Tip van Keukentijgers

Heb je tijd over, maar kun je het menu niet aanpassen? Kijk of je een tussendoortje, bijgerecht, snack of toastje vooraf kunt maken!, Zo kun je het verschil al maken. Voorbeeld: appeltje bakken als topping op de rode kool, volkoren toastje met plakje brie en likje appelstroop.

Vragen of op zoek naar meer tips? Check onze instagram of facebook!

Yara Tjeertes

Yara Tjeertes

Stagetijger

Ik ben bij Keukentijgers gekomen omdat ik op zoek was naar een stage voor mijn opleiding Media in Hilversum. Ik zocht een leuke maar ook leerzame stage. Mijn taak is vooral om content te maken en op social media te zetten. Ik kende dit bedrijf nog niet, maar ik vind het een heel leuk concept. Zelf ben ik nu ook beter gaan opletten wat ik eet. Ik heb nog niet zoveel ervaring in het werkgebied maar wordt gelukkig erg goed begeleid. Ik heb veel zin om een half jaar aan de slag te gaan om zoveel mogelijk mensen te helpen met goed eten te bereiden! Meer op Linkedin.

Onze recepten

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu. Gooi dus gewoon een pakje in de vriezer!

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaams op tafel zetten met vis. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast te prei, dan schud je dit zo op tafel.
er!

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Kleurrijke groente tarte tatin

Snel iets met groeten doen, kleurrijk en voor ieder wat wils erbij. Met deze licht zoete groentetaartjes, verleid je iedereen tot het eten van meer groente.

Bietenbrownie

Een bietenbrownie, maar dan lekker snel. Met ‘cheat’ dus, oftewel een brownie-mix, waar 500 gram bietjes aan wordt toegevoegd.
Groenten bij de koffie?

McCheese bloemkool

Ultiem comfortfood voor een warm gevuld buikje. Wat als we voor deze klassieker de volkoren versie van de macaroni pakken en er bloemkoolrijst aan toevoegen?

creatief gevouwen tosti wrap

De smaak van een tosti gevangen in een slim gevouwen wrap. Uiteindelijk een eiwit topper met veel vezels. Als lunch of als hoofdmaaltijd met een salade?

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp