Waarom ik in de zorg werk

Hey ik ben Yara, ik studeer Media aan het ROC van Amsterdam. Ik loop stage bij Keukentijgers. Keukentijgers focust zich op het verbeteren van het eten en drinken in de zorg te verbeteren met online programma’s en workshops. Ik heb weinig ervaring in de zorg en met gezonde eten en drinken. Daarom vind ik het een leuke uitdaging om in een verpleeghuis mee te lopen en jullie te vertellen wat ik daar zie en meemaak. Ik schrijf daarom elke week een blog om jullie te laten lezen wat ik die dag heb meegemaakt. Ook deel ik dan graag tips vanuit Keukentijgers.

Mijn eerste dag

Om 10:30 begon mijn eerste dag. Ik was lichtelijk zenuwachtig, omdat ik nog geen idee had wat mij te wachten zou staan. Ik moest met een speciale trap naar boven en liep gelijk door naar mijn afdeling. Ik werd warm ontvangen, we deden gelijk een rondje in de woonkamer om alle bewoners voor te stellen en kort even uitleg te geven. Ik ging gelijk met een woon-assistente boodschappen doen beneden in het gebouw. Hier kunnen ze per woonkamer eten kopen om te gebruiken. Van ongezonde naar gezonde snacks. Ook dieetvoeding die alleen gebruikt mag worden na akkoord van de diëtiste.

Koken op de afdeling

Rond half 12 begonnen we met het koken van kant en klare bevroren rode kool, hachee en pakjes aardappelpuree waar je alleen water bij hoeft te doen. Er was voor het eerst sinds tijden een woon-assistente aanwezig. Zij vertelde dat ze het erg jammer vond dat ze kant en klaar eten moest klaarmaken omdat ze nu de tijd had om eventueel verse aardappels te schillen. Maar helaas kon dat niet aangepast worden, omdat elke week een schema gemaakt wordt wat de bewoners tussen de middag moeten eten.

Contact met een bewoner

Daarna gingen veel bewoners terug naar hun kamer, maar één mevrouw bleef zitten. Het leek mij leuk om haar te leren kennen. Ik heb een fruitschaal gepakt en een mesje om appels te schillen. Toen ik even wegliep, pakte de vrouw het mesje, een appel en begon voorzichtig met schillen, daarna at zelfs de helft op 🙂 De verzorgers waren onder de indruk, want ze wisten niet dat ze kon schillen. Daarnaast had ze dus ook fruit opgegeten, wat super goed is. Heeft ze haar vitaminen ook weer binnen! Mensen die niet veel zeggen, kunnen vaak meer dan je denkt, merkte ik hierdoor dus op!

Tip van Keukentijgers

Heb je tijd over, maar kun je het menu niet aanpassen? Kijk of je een tussendoortje, bijgerecht, snack of toastje vooraf kunt maken!, Zo kun je het verschil al maken. Voorbeeld: appeltje bakken als topping op de rode kool, volkoren toastje met plakje brie en likje appelstroop.

Vragen of op zoek naar meer tips? Check onze instagram of facebook!

Yara Tjeertes

Yara Tjeertes

Stagetijger

Ik ben bij Keukentijgers gekomen omdat ik op zoek was naar een stage voor mijn opleiding Media in Hilversum. Ik zocht een leuke maar ook leerzame stage. Mijn taak is vooral om content te maken en op social media te zetten. Ik kende dit bedrijf nog niet, maar ik vind het een heel leuk concept. Zelf ben ik nu ook beter gaan opletten wat ik eet. Ik heb nog niet zoveel ervaring in het werkgebied maar wordt gelukkig erg goed begeleid. Ik heb veel zin om een half jaar aan de slag te gaan om zoveel mogelijk mensen te helpen met goed eten te bereiden! Meer op Linkedin.

Recente keukentips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Onze ongezouten mening – maak het een thuis!

  Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

 • Drink-Kit, Goed & Gezond drinken voor de zorg

  Een op de vijf ouderen drinkt te weinig. 70% heeft dat niet door. Te weinig drinken zorgt o.a. voor verwardheid en hoofdpijn.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Onze recepten

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Is in dit geval niet van de grillplaat, maar dus van de plank uit de voorraad kast. Voorruit de korstjes mogen eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

Kikkererwten bouillon

Met de geur van gebakken knoflook en rozemarijn lok je de bewoners direct naar de keuken. Maak het Italiaans af met grissini, soepstengel. Hier kikker je echt van op.

Tosti appel of rare appelflap

Mmm, of je dit een tosti mag noemen, geen idee? in ieder geval niet met van die draden smeltende kaas of iets waarop je ketchup doet. Eigenlijk is het gewoon warme appel tussen twee krokante boterhammen oftewel een gezonde appelflap.

Appeltaart in een pot

Gewoon voor het genot. De meest makkelijke appeltaart die er bestaat, zonder te kneden en zonder taartvorm en direct geportioneerd. Gebruik hiervoor kleine potjes van de appelmoes of yoghurt.

Tzatziki hangop

Yoghurt laat je beste gemakkelijk uitlekken en de rest is ook niet zo moeilijk. Resultaat; een fris en voedzaam broodbeleg, die vraagt om er nog een tomaatje op te leggen of wat paprika erin te dippen.

Eierkoek met hüttenkäse en citroen

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Hoe kan ik jou helpen?