Waarom ik in de zorg werk

Hey ik ben Yara, ik studeer Media aan het ROC van Amsterdam. Ik loop stage bij Keukentijgers. Keukentijgers focust zich op het verbeteren van het eten en drinken in de zorg te verbeteren met online programma’s en workshops. Ik heb weinig ervaring in de zorg en met gezonde eten en drinken. Daarom vind ik het een leuke uitdaging om in een verpleeghuis mee te lopen en jullie te vertellen wat ik daar zie en meemaak. Ik schrijf daarom elke week een blog om jullie te laten lezen wat ik die dag heb meegemaakt. Ook deel ik dan graag tips vanuit Keukentijgers.

Mijn eerste dag

Om 10:30 begon mijn eerste dag. Ik was lichtelijk zenuwachtig, omdat ik nog geen idee had wat mij te wachten zou staan. Ik moest met een speciale trap naar boven en liep gelijk door naar mijn afdeling. Ik werd warm ontvangen, we deden gelijk een rondje in de woonkamer om alle bewoners voor te stellen en kort even uitleg te geven. Ik ging gelijk met een woon-assistente boodschappen doen beneden in het gebouw. Hier kunnen ze per woonkamer eten kopen om te gebruiken. Van ongezonde naar gezonde snacks. Ook dieetvoeding die alleen gebruikt mag worden na akkoord van de diëtiste.

Koken op de afdeling

Rond half 12 begonnen we met het koken van kant en klare bevroren rode kool, hachee en pakjes aardappelpuree waar je alleen water bij hoeft te doen. Er was voor het eerst sinds tijden een woon-assistente aanwezig. Zij vertelde dat ze het erg jammer vond dat ze kant en klaar eten moest klaarmaken omdat ze nu de tijd had om eventueel verse aardappels te schillen. Maar helaas kon dat niet aangepast worden, omdat elke week een schema gemaakt wordt wat de bewoners tussen de middag moeten eten.

Contact met een bewoner

Daarna gingen veel bewoners terug naar hun kamer, maar één mevrouw bleef zitten. Het leek mij leuk om haar te leren kennen. Ik heb een fruitschaal gepakt en een mesje om appels te schillen. Toen ik even wegliep, pakte de vrouw het mesje, een appel en begon voorzichtig met schillen, daarna at zelfs de helft op 🙂 De verzorgers waren onder de indruk, want ze wisten niet dat ze kon schillen. Daarnaast had ze dus ook fruit opgegeten, wat super goed is. Heeft ze haar vitaminen ook weer binnen! Mensen die niet veel zeggen, kunnen vaak meer dan je denkt, merkte ik hierdoor dus op!

Tip van Keukentijgers

Heb je tijd over, maar kun je het menu niet aanpassen? Kijk of je een tussendoortje, bijgerecht, snack of toastje vooraf kunt maken!, Zo kun je het verschil al maken. Voorbeeld: appeltje bakken als topping op de rode kool, volkoren toastje met plakje brie en likje appelstroop.

Vragen of op zoek naar meer tips? Check onze instagram of facebook!

Yara Tjeertes

Yara Tjeertes

Stagetijger

Ik ben bij Keukentijgers gekomen omdat ik op zoek was naar een stage voor mijn opleiding Media in Hilversum. Ik zocht een leuke maar ook leerzame stage. Mijn taak is vooral om content te maken en op social media te zetten. Ik kende dit bedrijf nog niet, maar ik vind het een heel leuk concept. Zelf ben ik nu ook beter gaan opletten wat ik eet. Ik heb nog niet zoveel ervaring in het werkgebied maar wordt gelukkig erg goed begeleid. Ik heb veel zin om een half jaar aan de slag te gaan om zoveel mogelijk mensen te helpen met goed eten te bereiden! Meer op Linkedin.

Onze recepten

Flip de pannenkoek

Pannenkoeken is altijd feest. Maar ook flink doorwerken in de keuken en daarna alle stroop weer wegpoetsen.

Plantaardige panna cotta van chocolade

Oke, een kant-en-klaar pudding van Mona is nog makkelijker. Maar deze plantaardige variant is bijna net zo gemakkelijk. Stap over de agar-agar-angst heen en ga aan de slag.

Bananenloempia

Met 2 ingrediënten een warm, zoet en vettig herkenbaar gerechtje maken. Jij kan dat ook. Zorg dat je een pak rijstvellen in huis hebt en kan je zo aan de slag.

Pita tonijn broccoli

Met 25 gram eiwit is dit broodje bijna een volledige maaltijd. De eiwitten komen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Serveer een halve als lunch of een kwart als snack.

Muesli broodpudding

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Plaatpannenkoek

Zonder pannenkoeken-flip-stress. Heel simpel, je giet het beslag in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Beleg met gewenste topping.

Italiaanse broodsoep

Pappa al pomodoro klinkt al veel smakelijker dan Broodsoep. Juist het gebruik van oude volkorenbrood maakt deze soep waardevoller.

Knabbels bij een activiteit

Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

Warme amandel-appeltaart-smoothie

Oké, soms moet je even door de zure appel heen, dit keer is het deze licht gebonden pap. Maar… toch best lekker.

Zadenbroodje van oliebollenmix

Met oud & nieuw iets te ambitieus geweest en ligt er nog een pak oliebollenmix in de kast of kan je die voor weinig in de sale vinden. Bak dan deze zoete broodjes.

× Whatsapp