Waarom ik in de zorg werk

Hey ik ben Yara, ik studeer Media aan het ROC van Amsterdam. Ik loop stage bij Keukentijgers. Keukentijgers focust zich op het verbeteren van het eten en drinken in de zorg te verbeteren met online programma’s en workshops. Ik heb weinig ervaring in de zorg en met gezonde eten en drinken. Daarom vind ik het een leuke uitdaging om in een verpleeghuis mee te lopen en jullie te vertellen wat ik daar zie en meemaak. Ik schrijf daarom elke week een blog om jullie te laten lezen wat ik die dag heb meegemaakt. Ook deel ik dan graag tips vanuit Keukentijgers.

Mijn eerste dag

Om 10:30 begon mijn eerste dag. Ik was lichtelijk zenuwachtig, omdat ik nog geen idee had wat mij te wachten zou staan. Ik moest met een speciale trap naar boven en liep gelijk door naar mijn afdeling. Ik werd warm ontvangen, we deden gelijk een rondje in de woonkamer om alle bewoners voor te stellen en kort even uitleg te geven. Ik ging gelijk met een woon-assistente boodschappen doen beneden in het gebouw. Hier kunnen ze per woonkamer eten kopen om te gebruiken. Van ongezonde naar gezonde snacks. Ook dieetvoeding die alleen gebruikt mag worden na akkoord van de diëtiste.

Koken op de afdeling

Rond half 12 begonnen we met het koken van kant en klare bevroren rode kool, hachee en pakjes aardappelpuree waar je alleen water bij hoeft te doen. Er was voor het eerst sinds tijden een woon-assistente aanwezig. Zij vertelde dat ze het erg jammer vond dat ze kant en klaar eten moest klaarmaken omdat ze nu de tijd had om eventueel verse aardappels te schillen. Maar helaas kon dat niet aangepast worden, omdat elke week een schema gemaakt wordt wat de bewoners tussen de middag moeten eten.

Contact met een bewoner

Daarna gingen veel bewoners terug naar hun kamer, maar één mevrouw bleef zitten. Het leek mij leuk om haar te leren kennen. Ik heb een fruitschaal gepakt en een mesje om appels te schillen. Toen ik even wegliep, pakte de vrouw het mesje, een appel en begon voorzichtig met schillen, daarna at zelfs de helft op 🙂 De verzorgers waren onder de indruk, want ze wisten niet dat ze kon schillen. Daarnaast had ze dus ook fruit opgegeten, wat super goed is. Heeft ze haar vitaminen ook weer binnen! Mensen die niet veel zeggen, kunnen vaak meer dan je denkt, merkte ik hierdoor dus op!

Tip van Keukentijgers

Heb je tijd over, maar kun je het menu niet aanpassen? Kijk of je een tussendoortje, bijgerecht, snack of toastje vooraf kunt maken!, Zo kun je het verschil al maken. Voorbeeld: appeltje bakken als topping op de rode kool, volkoren toastje met plakje brie en likje appelstroop.

Vragen of op zoek naar meer tips? Check onze instagram of facebook!

Yara Tjeertes

Yara Tjeertes

Stagetijger

Ik ben bij Keukentijgers gekomen omdat ik op zoek was naar een stage voor mijn opleiding Media in Hilversum. Ik zocht een leuke maar ook leerzame stage. Mijn taak is vooral om content te maken en op social media te zetten. Ik kende dit bedrijf nog niet, maar ik vind het een heel leuk concept. Zelf ben ik nu ook beter gaan opletten wat ik eet. Ik heb nog niet zoveel ervaring in het werkgebied maar wordt gelukkig erg goed begeleid. Ik heb veel zin om een half jaar aan de slag te gaan om zoveel mogelijk mensen te helpen met goed eten te bereiden! Meer op Linkedin.

Recente keukentips

Onze recepten

Tofu toetjes toveren

Met silken tofu kan je alle kanten op, het is letterlijk flexibel en is gemakkelijk op smaak te maken. Het is een handig product om snel pudding van te maken. Dus ga maar lekker toveren!

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Mislukte makreel koekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes kunnen heten”. In beide gevallen zijn de verwachtingen niet zo hoog en kan je de bewoners blij verrassen.

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Club Sandwich van de plank

A la plancha op zijn Spaans. Dit recept is niet van de grillplaat, maar van de plank uit de voorraadkast.
Vooruit, omdat het een sandwich is, mogen de korstjes eraf.

Vegan mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

× Hoe kan ik jou helpen?